ÚJ Kahles Helia RF távolságmérős keresőtávcsövek

- Kategória: Kalappal Vadász BLOG

Új Kahles Helia RF 8x42 és 10x42

2021 júliusára ígéri a cég az új Kahles Helia RF széria piacra dobását. Mivel az előző szériával szinte majdnem tökéleteset alkottak, így nehéz volt új innovációkat belecsempészni az új modellbe. Nézzük hát meg, mi változott az elődhöz képest.

Mert a külső igenis fontos...

                                        Előtte                                                                                      Utána

A hagyományos dizájnt felváltotta egy modernebb, fiatalosabb forma, és a lencsevédők terén is változtattak. Ha hihetünk a meg nem erősített híreknek, akkor elhagyták a Waldkauz Lóden lencsevédőket és hagyományos gumis lencsevédő kupakokat kapunk helyette. Ügyfeleim és jómagam véleménye szerint is inkább hátrány volt a Lóden lencsevédő mint előny. Szép és elegáns, de a funkcióját nem töltötte be, por ellen például semmit nem védett. Fontos megemlítenem, hogy a nyakpánt helyett az ÚJ Kahles Helia RF szériához, már egy gyorsoldású hámot ad a távcső mellé a gyártó.

Mert a belső ugyanolyan fontos...

Új Helia RF szintén 1500 méteres távolságot képes mérni, de a menüben találunk egy új LR (Long Range) funkciót amivel akár 4500 méterre is tudunk mérést tenni. Nyilván 8x és 10x nagyítással pont semmi értelme, de egy fasort, egy épületet, vagy bármilyen más támpontot meg tudunk mérni vele. EAC (javított terepszög kompenzáció) ugyanúgy megtalálható új eszközünkben, a szkenneléses és pontméréses funkcióval egyetembe.

EAC funkcióra egy példa: Szarvasunk 400 méterre áll a domboldalon, 40 fokos szögben (legyen inkább hegyoldalon). Ebben az esetben ez egy 306 méteres lövésnek felelne meg, de az EAC segít nekünk és korrigál. Ugyanis figyelembe véve a terepszög kompenzációt ez valójában egy 321 méteres lövés. 15 méter eltérés már jelentősnek számít ha vitális pontot szeretnénk eltalálni. Ez az eltérés sokat számíthat, főleg ha figyelembe vesszük lőszerünk kaliberét és ballisztikáját, valamint fegyvercsövünk hosszát.

Az új Kahles Helia RF viszont méri a légnyomást és a hőmérsékletet is a régebbi modell ezt még nem tudta. Az üzemidő is változott az Új Helia RF már 4000 mérést tud megtenni az előző 3000-el szemben, amely valószínűleg abból adódik, hogy a 15 másodperces képernyő időt 5 másodpercesre csökkentették. Köszönjük Kahles, így már nyugodtabban megyek ki vadászni. Az új távcsőház ugyan optikailag keskenyebbnek tűnik, de ez csak látszat, ugyanis az Új Kahles Helia RF 3 milliméterrel rövidebb viszont 2 milliméterrel szélesebb és 20 grammal nehezebb.

Az ára nem változik a régebbi szériához képes, a gyártó 1800 eurós árat javasol, ami átszámítva a mai árfolyamon, 645.000Ft. 2021 júliusában várható az első szállítmány, amire már előrendeléseket felveszünk. Ha kérdésed van a termékkel kapcsolatban, akkor hívj minket a +36 70 415 1011-es telefonszámon, vagy gyere be hozzánk a Kalappal Vadászboltba Mórra a Szent István tér 7 szám alá.

ÚJ Kahles Helia RF 8x42 keresőtávcső előrendelése KATT IDE

ÚJ Kahles Helia RF 10x42 keresőtávcső előrendelése KATT IDE

Kalappal!

Megosztás

Hozzászólás